Gizemli bir kaynak 35 yıldır Dünya'ya 20 dakikalık radyo sinyalleri gönderiyor

Bilim insanları, bilinmeyen bir kaynağın en azından 1988’den beri Dünya’ya doğru radyo dalgaları gönderdiğini tespit ettiklerini açıkladı. Araştırmacılar radyo dalgalarını Dünya’ya hangi cismin gönderdiğini henüz tespit edemediler. Dalgaların yapısı, açıklamaya çalışan hiçbir model ile uyum göstermiyor.

Araştırmacılar, kaynağın 35 yıldır, parlaklıkları önemli ölçüde değişen 20 dakikalık düzenli enerji patlamaları gönderdiğini belirttiler.

Emisyonlar, pulsarlardan ya da milisaniyeden birkaç saniyeye kadar süren hızlı radyo patlamalarından çıkan patlamalara benziyor. Ancak yeni keşfedilen kaynak, 21 dakikalık bir periyotta titreşen radyo sinyalleri gönderiyor.

Bilim insanları eski kayıtları inceleyerek sinyallerin en azından 1988’den beri Dünya’da tespit edildiğini, ancak bu verileri toplayanlar tarafından fark edilmediğini buldular. Kaynak tespit edildikten sonra araştırmacılar radyo arşivlerini kontrol ettiler ve kaynağın en az 35 yıldır tekrar ettiğini buldular.

McGill Üniversitesi’nde fizik profesörü olan ve çalışma üzerinde görev almayan Victoria M Kaspi, gelecekte bu şekilde daha fazla keşif yapılabileceğini söyledi. “Bu verilerde başka nelerin gizlendiğini ve birçok astronomik zaman ölçeğindeki gözlemlerin neleri ortaya çıkaracağını sadece zaman gösterecek” diye ekledi.

Makaleye göz atmak isteyenler için; A long-period radio transient active for three decades | Nature

1 Beğeni

Çağrı Mert Bakırcı’nın konuya yorumu şu şekilde,

Uzaydan 33 yıldır süregelen ve her biri 22 dakika uzunluğunda atımlara sahip olan sinyal alındığı haberini duymuş olabilirsiniz. Bunlara ultra-uzun periyotlu magnetarlar deniyor. Böyle denince sanki çok iyi tanıdığımız bir gök cismiymiş gibi gelebilir; ama resmi adı "GPM J1839−10" ve bizden 15.000 ışık yılı uzakta, Kalkan (Scutum) takımyıldızında keşfedilen bu sinyal, bugüne kadar keşfedilen 2. ultra-uzun periyotlu magnetara ait. Dolayısıyla bu halen çok sıcak bir gelişme ve o nedenle de "nihai açıklama" talep etmek için çok erken. Sinyaller 1988'e kadar giden kayıtlarda görülebiliyor. Daha eskiye giden arşivlerde de var mı henüz bilinmiyor, bakılıyor. Olası şüpheliler şöyle: 1) Bu atımlar pulsara ait olabilir; ama bu aşırı hızlı dönen nötron yıldızlarının frekansı genelde milisaniyelerle, en fazla saniyelerle ölçülen düzeyde oluyor. 22 dakika aşırı uzun. 2) Bu atımlar manyetize olmuş bir beyaz cüceye ait olabilir; ama bugüne kadar keşfedilen manyetize beyaz cüceler hiç bu kadar güçlü radyo sinyali vermiyordu. Bir de bu yıldızlar çok büyükler, dolayısıyla kendi etraflarında dönmeleri bu kadar kısa süremez. 3) Aslında cisim magnetarlara (bu da bir tip nötron yıldızı) da tam olarak uymuyor, çünkü genelde magnetarlar radyo dalgalarına ek olarak X-ışınları da üretiyorlar; bunda bu iz yok. "Belki de uzaylılardır?" dediğinizi duyar gibiyim. Keşke. :) Ama bu çok daha olası olan objelerin hepsi (ve teorik olarak var olabilecek diğer tüm olağan ihtimaller) elenmeden, oralara gitmek zor. Muhtemelen belli tip yıldızlara ve onların saçtığı sinyallere dair öğrenmemiz gereken daha fazla şey var. Bakalım neler öğreneceğiz... https://popularmechanics.com/space/deep-spa "GPM…

— Çağrı Mert Bakırcı (@cagrimbakirci) July 21, 2023