Pixabay
Güvenli ve içilebilir bir su kaynağına sahip olmak, özellikle acil durumlarda hayatta kalmak adına çok önemlidir. Suyu uzun süreli kullanım için nasıl saklayacağınızı bilmek, ailenizin günler, haftalar hatta aylar boyunca temiz içme suyuna erişebilmesini sağlamanıza yardımcı olabilir.
Ancak su depolamak söz konusu olduğunda genellikle bir soru ortaya çıkıyor; su içmek için elverişsiz hale gelmeden önce ne kadar süre saklanabilir?
Öncelikle, Ne Kadar Acil Durum Suyu Depolanmalı?
Temel kural, üç gün boyunca kişi başına günde en az iki litre su depolamanız gerektiğidir. Yani evinizde üç kişi yaşıyorsa, yaklaşık on sekiz litre su depolamayı hedeflemelisiniz. Mümkünse, elinizde iki haftalık yetecek kadar su bulundurmalısınız; bu, size daha uzun vadeli bir acil durum için yeterli içme ve kullanım suyu sağlayacaktır.
İçmek İçin Güvensiz Hale Gelmeden Önce Suyu Ne Kadar Süre Saklayabilirsiniz?
Evinizdeki bazı kişilerin (hamile kadınlar, hasta veya engelli olanlar ve sıcak iklimlerde yaşayanlar) günde iki litreden daha fazla suya ihtiyaç duyabileceğini göz önünde bulundurmanız da önemlidir. Bu nedenle, minimum önerinin üzerinde ek bir tedarik planlamanız akıllıca olabilir. Marketten satın aldığınız şişelenmiş suyu saklarken, her bir kabın üzerinde belirtilen son kullanma tarihine dikkat ettiğinize emin olun.
Yağmur veya kar sularından toplanan su gibi mağazadan satın alınmayan seçenekler, vahşi yaşam veya hava kirliliği gibi dış kaynaklardan gelebilecek potansiyel kirlenme riski nedeniyle her altı ayda bir değiştirilmelidir.
Plastik Sürahilerde Su Ne Kadar Süre Saklanabilir?
Musluğunuzdan akan ve içilebilecek kadar temiz olan su, kapalı bir kapta saklandığında altı aya kadar hatta bazen daha uzun süre kullanılabilir. Bununla birlikte, hala güvenli olduğundan emin olmak için depoladığınız suyu aylık olarak kontrol etmeniz önemlidir.
Bir Bidonda Suyu Ne Kadar Süre Saklayabilirsiniz?
Gıda sınıfı bir bidon, doğru koşullar altında suyu 1 yıla kadar hatta daha uzun süre güvenle saklayabilir.
İçmek İçin Güvensiz Hale Gelmeden Önce Suyu Ne Kadar Süre Saklayabilirsiniz?
Bir bidonda su depolarken, depoladığınız suyun güvenliğini ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için uyulması gereken belirli gereklilikler vardır. Her şeyden önce, başka hiçbir kimyasal madde saklamak için kullanılmamış, gıda sınıfı temiz bir bidon seçmek önemlidir. Temiz bidonunuzu bulduktan sonra, çevreden herhangi bir ışık veya kimyasal madde girmemesi için sıkıca kapatılmış olduğundan emin olun.
Ambalajlı Suyu Ne Kadar Süre Saklayabilirsiniz?
Genel olarak, ambalajın kalitesine ve saklama koşullarına bağlı olarak, hazır suları iki yıla kadar güvenli ve sağlıklı bir şekilde içebilirsiniz. Bu noktadan sonra koku ve tat açısından bozulmaya başlayabilir.
Serin sıcaklıklar sağlamak ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını önlemek gibi uygun saklama teknikleriyle, ambalajlı suyunuzun ömrünü en üst düzeye çıkarabilir ve tüketmek için güvenli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Su İçilemeyecek Kadar Eskimiş Olabilir mi?
Su değerli bir kaynak ve yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Peki su içilemeyecek kadar eskiyebilir mi? Cevap evet, ancak kötüleşen suyun kendisi değil, depolanma veya kirlenme şeklidir. Su içilemeyecek kadar eskidiğinde, bakteri, yosun veya diğer patojenler tarafından kirletilmiş demektir. Kirlenmiş su, sindirim sistemi hastalıkları, cilt tahrişi ve döküntüleri, kulak enfeksiyonları ve hatta daha ciddi hastalıklar dahil olmak üzere sağlık risklerine neden olabilir.
Bu risklerden kaçınabilmeniz için suyunuzun kirlenmiş olabileceğine dair işaretlerin farkında olmanız önemlidir.
Suyunuzun kirlenmiş olabileceğine veya içilemeyecek kadar eski olduğuna dair çeşitli işaretler vardır. Bunlar şunları içerir:
- Garip bir koku varsa- Suyunuzdan garip bir koku geliyorsa, bakteri veya diğer patojenlerle kirlenmiş olabileceğinin bir işareti olabilir.
- Bulanık veya donuk görünümdeyse - Suyunuz renksiz veya bulanık görünüyorsa, bu da bakteri veya diğer kirleticilerle kontamine olduğunun bir işareti olabilir.
- Garip bir renk oluşması - Suyunuz alışılmadık bir renk aldıysa (sarımsı veya yeşilimsi gibi), bu da kirlenmeye işaret ediyor olabilir.
- İçinde yeşil algler büyüyorsa - Durgun suda alglerin büyümesi mikroorganizmaların aşırı çoğaldığını gösterir ve bu da su kaynağının kirlendiğine işaret eder.
- Suyun içinde yüzen şeyler varsa - Sudaki yüzen maddeler genellikle bakteri üremesinin göstergesidir ve çok uzun süre kontrol edilmeden bırakılırsa kirliliğe yol açabilir.
Daha Uzun Süre Dayanması İçin Su Nasıl Saklanır
Her türlü acil durumda elinizin altında temiz ve güvenli içme suyu bulundurmak çok önemlidir. Doğru şekilde saklandığında su sınırsız süre kullanılabilir.
Peki suyu mümkün olduğunca uzun süre dayanacak şekilde nasıl depolarsınız?
- FDA Onaylı Gıda Sınıfı Saklama Kabı Kullanın: Suyu uygun şekilde saklamanın ilk adımı FDA onaylı gıda sınıfı bir saklama kabı kullanmaktır. Kabın suya kimyasal madde sızdırmayacak bir malzemeden yapılmış olması büyük önem taşır. Güvenli içme suyu ile doldurmadan önce seçtiğiniz kabın temiz olduğundan ve kir veya kalıntı içermediğinden emin olun.
- Su Saklama Kabınızı Temizleyin ve Sterilize Edin: Kabınız seçildikten ve temizlendikten sonra, onu sterilize etme zamanı gelmiştir. Bu işlem, bir litre suya bir çay kaşığı sıvı çamaşır suyu eklenerek yapılabilir. Daha sonra kabı sıkıca kapatmalı ve iyice çalkalamalısınız. Ardından bu karışımı lavoboya dökün ve dezenfekte edilmiş kabı kurumaya bırakın. Kullanmadan önce sterilize edilmiş kabın kurumasını beklemeniz, istenmeyen bakterilerin depolanan su kaynağınıza girmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Havada kuruttuktan sonra, saklama kabınızın kapağını sıkı bir şekilde kapattığınızdan emin olun, böylece herhangi bir kirletici madde zamanla içeriye giremeyecektir.
- Su Filtresi Kullanın: Çoğu filtre, kir parçacıklarının yanı sıra bakteri ve diğer kirleticilerin temizlenmesine yardımcı olan seramik veya aktif karbondan yapılır. Bir su filtreniz varsa, suyu kaplara koymadan önce filtreyi kullandığınızdan emin olun.
Suyu Akıllıca Kullanın
Saklama kabınızdan temiz suyu alırken, her seferinde temiz bir aparat kullandığınızdan emin olun. Kabın iç kısımlarına ellerinizle dokunmaktan kaçının ve asla suya ellerinizle temas etmeyin.
Tehlikeli Maddelerin Depolandığı Yerlerde Depolamaktan Kaçının
Suyunuzu mazot veya böcek ilacı gibi kimyasalların depolandığı yerlerde saklamaktan kaçının; bu maddeler plastik kaplarda sıkıca kapatılmış olsalar dahi suyu kirletebilirler. Mümkünse, suyu kimyasal madde depoladığınız kapalı alan dışında tutun.
Altı Ayda Bir Değiştirin
Son olarak, depolanan içme suyunun kalitesini ve tüketim güvenliğini sağlamak için her altı ayda bir yenisi ile değiştirin. Kendinizi kontamine sıvı tüketme riskiyle karşı karşıya bırakmamak için içme suyunuzu ne kadar süreyle güvenle saklayabileceğinizi biliyor olmanız önemlidir. Bakteriler ve diğer kirleticiler zamanla birikerek tüketim için güvensiz hale gelebileceğinden, genel olarak, depolanan içme suyunu her altı ayda bir değiştirmelisiniz. Bahsettiğim yönergelere uymak, ailenizin gerektiğinde temiz içme suyuna erişebilmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.