Dijital Dosyalarınızı EMP'den Nasıl Koruyabilirsiniz?

Günümüzde teknoloji ve elektriğin yardımı olmadan bir yere gitmek veya herhangi bir şey yapmak neredeyse olanaksız. Peki tüm cihazlarınız bir anda çalışmayı durdurursa ne olur? Sonuçlar saymakla bitmez; trafik ışıkları çalışmaz, telefonlar kapanır ve internette ya da bilgisayarınızda kayıtlı tüm dosyalar silinirdi. Bu senaryoların gerçekleşmemesi için bazı önlemler ve yedeklemeler mevcut olsa da, bu önlemleri etkisiz hale getirebilecek tek bir şey var: elektromanyetik darbe.


Pixabay

EMP nedir?

EMP basitçe kısa bir elektromanyetik enerji patlamasıdır. Darbenin yüksek voltajı ve akımı nedeniyle, bölgedeki herhangi bir elektronik cihazın bileşenleri hızla yanacaktır. EMP’ler kaynağına ve insan yapımı mı yoksa doğal bir olay mı olduğuna bağlı olarak, yerel ve küresel ölçekte teknolojiyi olumsuz etkileyecek veya yok edecek kadar enerji dalgalanmasına neden olabilirler.

Bilmeniz gereken üç tür EMP vardır: doğal, insan yapımı ve silah olarak kullanılanlar:

  • Doğal EMP’ler. Bu tür, yıldırım, elektrostatik boşalma ve koronal kütle atımlarının (CME) neden olduğu darbeleri içerir. Doğal elektromanyetik darbeler genellikle veri depolama merkezleri ve kişisel cihazlar için ciddi bir tehdit olarak görülmezler, ancak yine de veri güvenliği sisteminizde bunlara karşı korunmanız gerekir.
  • İnsan yapımı EMP’ler. Darbe tehlikesi açısından bir üst basamak insan yapımı EMP’lerdir. Güç kaynağına bağlı olarak, bu darbeler verileriniz için doğal darbelerden daha fazla tehdit oluşturabilir. Günlük elektrik devreleri, yakıt ateşleme sistemleri ve güç hattı dalgalanmaları insan yapımı EMP’lere örnektir. Her elektromanyetik darbe dijital dosyalarınıza zarar veremez, ancak elektrik hattı dalgalanmaları gibi bazı darbeler (birkaç kilovolta kadar çıkabilir) korumasız elektrikli cihazlara zarar verebilir.
  • Silah olarak kullanılan EMP’ler. Genellikle aksiyon filmlerindeki bir olay örgüsü olsa da, silahlandırılmış elektromanyetik darbeler gerçek olup verilerinizi nasıl koruyacağınıza karar verirken göz önünde bulundurulmalıdır. Nükleer patlamalar, birden fazla bölgedeki elektrik şebekelerini bozacak kadar büyük bir EMP’yi tetikleyebilir. Pasifik okyanusunun üzerinde 1,4 megatonluk bir bombanın patlatıldığı 1962’deki Starfish Prime testi, patlamadan 1.400 kilometreden daha uzakta yer alan bölgelerde bile elektronik hasara neden olmuştu. Silah olarak kullanılan EMP’ler büyük bir tehdittir ve gelecekte kullanılması durumunda dosyalarınızı nasıl kurtaracağınızı planlarken göz önünde bulundurulmalıdır.

Uyduların büyük çoğunluğu güneş patlamalarına karşı koruyucu kalkanlara sahip olsa da, CME’ler hem atmosferin dışındaki hem de içindeki herhangi bir teknoloji için hala önemli bir tehdit oluşturmaktadır. CME’nin manyetik bozukluğu Dünya’nın kendi manyetik alanıyla çarpışacağından, büyük elektrik kesintileri küresel ölçekte şebekeleri çökertebilir. Bu tür bir olay, hepimiz için güneş dediğimiz akıl almaz derecede büyük ve şiddetli nükleer patlamaya kıyasla dünyanın küçük, savunmasız bir zerreden biraz daha fazlası olduğu şeklindeki rahatsız edici gerçeğin keskin bir hatırlatıcısı olacaktır.

EMP için hazırlanmak

Hayatınızın diğer bölümlerini nükleer saldırı gibi bir felakete karşı hazırladığınızı varsayalım. Yeterli gıda deponuz, savunma silahlarınız var ve öngörülebilir bir gelecekte elektrik olmadan nasıl rahat yaşayabileceğinizi biliyorsunuz. Ayrıca, önemli belgelerinizi, fotoğraflarınızı, videolarınızı ve diğer dosyalarınızı elektrik geri geldiğinde veya sağlanabildiğinde güvende tutmak için de bir planınız olmalı:

Verilerinizi Şimdi Yedekleyin

Tek veri depolama kaynağınız olarak bulutsal ortama güvenmek yerine, fiziksel ve dijital depolama seçeneklerinizi çeşitlendirmeniz gerekir. Her türlü EMP’ye karşı koruma sağlamayacak olsa da, verilerinizi yedeklemenin popüler 3-2-1 yöntemi, verilerinize yönelik risklere karşı alınacak iyi bir ön önlemdir. Bu sistem, iki farklı depolama türü kullanarak verilerinizin üç farklı yedeğini almanızı ve bu yedeklerden birinin farklı bir konumda olmasını gerektirmektedir. Verilerinizi depolamak için bir harici harddisk cihazı kullanıyorsanız (ki kullanmalısınız), harici diskinizi buluta yedeklemek, günlük yaşamınızda verilerinizi farklı konumlar arasında bölmek için yararlı bir yol olabilir.

Bir adım daha ileri giderek, en önemli dosyalarınızın kopyalarını (arazinizin tapusu, doğum belgesi, pasaport vb.) fiziksel kağıt parçalarında da tutmalısınız. Kağıt, dijital dosyalardan çok daha kısıtlı bir kaynaktır aynı zamanda koruması da güçtür ancak bir EMP meydana gelmesi durumunda tek bilgi kaynağınız olabilir. Hayatta kalmak için yararlı bilgilerden oluşan fiziksel bir kütüphane oluşturduğunuzdan emin olun, böylece Google’a güvenmek zorunda kalmadan gelişebilirsiniz.

Kendi Faraday Kafesinizi Yapın

harici harddisk cihazınızı, telsizlerinizi ve EMP tarafından yok edilmesini istemediğiniz diğer küçük elektronik aletleri güvenli bir yere koymak isteyeceksiniz. Faraday kafesleri, elektromanyetik darbeyi toprağa yönlendirecek ve verilerinize zarar vermesini engelleyecek popüler bir seçenektir. Piyasada satın alınabilecek pek çok seçenek bulunmaktadır, ancak büyük olasılıkla evinizde zaten bulunan malzemelerden kendiniz de bir faraday kafesi yapabilirsiniz.

Faraday kafesleri, mobil cihazlarınız için küçük bir çanta boyutundan bir garaj büyüklüğüne kadar değişebilir. Pek çok insan evdeki buzdolabının ya da dondurucunun faraday kafesi olarak kullanılabileceğini düşünür, ancak sızdırmazlığı son derece sıkı olmadığı sürece -ki genellikle günlük kullanımdan dolayı değildirler- EMP’nin elektronik cihazlarınızı devre dışı bırakmasını engelleyemezler. Bununla birlikte, bazı ticari sınıf mikrodalga fırınlar acil bir durumda faraday kafesi olarak kullanılabilir.

Bir faraday kafesi inşa etmek nispeten basittir. Elektromanyetik alanları bozabildiği için her hayatta kalma hazırlığının vazgeçilmezi olan alüminyum folyo ana yapı malzemeniz olacaktır. İster karton kutu ister metal bir çöp tenekesi olsun, kabınızı birkaç kat folyo ile sararak (en az üç kat), kabın içindeki herhangi bir öğeyi zarar verici bir EMP’den koruyabilirsiniz. Faraday kafesinize koymanız gereken bazı eşyalar şunlardır:

  • Kişisel belgelerin yedeklerini içeren bir dizüstü bilgisayar, hayatta kalma e-kitapları (küçük bir jeneratöre takılabilen bir şarj kablosuyla birlikte)
  • Yedek piller - elektronik cihazlarınıza zarar vermemeleri için patlamaları ihtimaline karşı pilleri cihazlarınızdan çıkardığınızdan emin olun.
  • En sevdiğiniz kitapların bulunduğu bir e kitap okuyucu
  • Güneş enerjili şarj cihazları
  • Eğlence için müzik arşivi olan bir MP3 çalar (ve yedek kulaklıklar)
  • Hem şarj edilebilir hem de tek kullanımlık piller (her boyutta)
  • Dijital ve manuel ayarlı bir saat
  • Bulut depolama alanınıza yedek olarak yerleşik harici harddisk (çok fazla dosyanız yoksa bir flash bellek de kullanabilirsiniz)
  • Amatör telsiz
  • LED ve el fenerleri
  • Çalışması için elektrik gerektiren her türlü acil tıbbi ekipman

Faraday kafesinizi inşa ettikten sonra tüm elektronik sinyallerin engellendiğinden emin olmak için test ettiğinizden emin olun. Sinyaller dışarı çıkamıyorsa, hiçbir elektromanyetik enerjinin de içeri giremeyeceğinden emin olabilirsiniz. Kendi Faraday kafesinizi inşa etmenin en önemli kısımlarından biri, içinde saklanan herhangi bir öğenin kafesinizin metal dış yüzeyiyle temas etmediğinden emin olmaktır, aksi takdirde metal dış yüzey EMP’yi doğrudan cihazlarınıza yönlendirir. Ayrıca elektronik cihazlarınız kafesin içine girdikten sonra, sinyal ararken pilini tüketmemek için tamamen kapatın.

EMP’ler Gerçekten O Kadar Büyük Bir Tehdit mi?

Bir EMP olasılığına karşı dijital elektronik cihazlarınızı korumak için tüm bu adımları atmak gereksiz gibi görünse de, hazırlıklı olmaktan asla zarar gelmez. Giderek daha fazla ülke böyle bir saldırıyı başlatmak için gerekli teknolojiyi geliştirme yolunda ilerliyor. Dünyanın mevcut durumu göz önüne alındığında, bir ülkenin silah olarak kullanacağı bir EMP’nin bizleri etkileme ihtimali hiç de uzak değil. Ve bu gerçekleştiğinde, dünyanın geri kalanıyla bağlantınızın kesilmesini gerçekten istiyor musunuz?

EMP’ler, kulağa ne kadar bilim kurgu dünyasının bir parçası gibi gelse de gerçek bir tehdittir. Bir felaket durumunda öncelikle fiziksel ihtiyaçlarınızı (yiyecek, su, sıcaklık ve barınak) güvence altına almanız gerekirken, dijital varlıklarınızı nasıl güvence altına alacağınıza dair de bir planınız olmalıdır. Bunlardan bazıları elektrik şebekesinin tekrar devreye girmesi durumunda yedek olarak kullanılabilecekken (harici harddisk gibi), diğerleri hayatta kalmanız için elzem malzemeler (telsiz, radyo ve GPS cihazı gibi) olacaktır.

Elektriğin yeniden gelmesi haftalar ya da aylar sürebilir. Bir EMP meydana gelmeden önce teknolojinizi iyi bir şekilde hazırlayın ve en kötüsü gerçekleştiğinde yolunuza çıkan her şeyle başa çıkmaya fazlasıyla hazır olacaksınız.

1 Beğeni