Bir Elektrik Kesintisinden Sonra Yapmanız Gereken İlk Şeyler

Zaman zaman elektriklerin aniden kesilmesi ve bizi karanlıkta bırakması şehir hayatının bir cilvesidir. Genellikle bu elektrik kesintilerinin bariz bir nedeni vardır, örneğin yağmur, rüzgar, sel gibi. Ancak, elektriğin görünürde bir neden olmaksızın aniden kesildiği zamanlar da yaşanabiliyor.

Hepimiz bugüne kadar pek çok elektrik kesintisi yaşadık, bu yazıyı okuyan hiç kimsenin bir kesintide ne yapacağını bilemeyip paniğe kapılmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak, ani bir elektrik kesintisi ile karşılaştığımızda, hepimizin öncelikle yapması gereken bir şey var.

Görsel Pixabay

Yerel Şebeke Kesintisi Mi Yoksa Bir EMP mi?

Ne zaman elektrikler kesilse, bu kesintinin basit bir şebeke sorunu mu yoksa EMP, siber terörizm veya ülke çapında başka bir şebeke çöküşü olayı mı olduğunu kontrol ederim. Şimdiye kadar yaşadığım her elektrik kesintisi 31 Mart 2015 kesintisi dışında kısa sürdü ve felakete yol açmadı, ancak ben yine de sorunun kapsamını kontrol etmek için birkaç dakika ayırıyorum. Elektrik kesilir kesilmez, çoğumuzun yaptığı şeyi yapıyorum. Telefonumu çıkarıyorum ve kesintiyi kontrol etmek için internete giriyorum.

Eğer hücresel ağ hala aktif ise, ki öyle olması gerekir, bu kesintinin muhtemelen bir EMP’den kaynaklanmadığını gösterir. Ancak bu durum gene de bir siber terörizm ya da şebekeye yönelik fiziksel bir saldırı ihtimalini ortadan kaldırmaz. Bu olaylar, bölgenizin dışından bilgi alana kadar belirgin olmayacaktır.

Telefonunuz ve hücresel veri ağı üzerinden internete erişebildiğiniz sürece, kesintinin kapsamını birkaç dakika içinde belirleyebilmeniz gerekir.

Ayrıca Twitter, Facebook, Instagram ve hatta TikTok gibi sosyal medya uygulamaları da iyi birer kaynak olabilir çünkü insanlar güncellemeleri neredeyse anında yayınlayacaktır. Örneğin, kesinti ülke çapında ise, bir sürü insan kendi bölgelerinde gördüklerini paylaşacaktır. Ülkenin dört bir yanından çok sayıda gönderi görmeniz gerekir.

Tabii ki, eğer sahip olduğunuz tüm elektronik cihazlar elektrik kesildikten hemen sonra çalışmaz hale geliyorsa, EMP’nin gazabına uğradığınızı düşünebilirsiniz.

Durumu öğrendikten sonra, birkaç acil adım daha atmanın zamanı gelmiştir.

Ailenizin Güvende Olduğundan Emin Olun

Yapacağımız ilk şey bu olmalı gibi görünebilir, ancak kesintinin yerel mi yoksa ülke çapında mı olduğu, ailemizin yerini bulma konusunda atacağımız sonraki adımları belirleyecektir. Bir EMP sonrasında yeniden bir araya gelmek tipik bir yerel kesintiden çok daha farklı olacaktır ve uygun acil durum planını uygulamadan önce tüm bilgilere sahip olmak en iyisidir.

Umarım, yerel kesintilerden gezegen çapındaki şebeke arızalarına kadar çeşitli şebeke çökmesi durumları için bir acil durum planınız vardır. Önemli olan, acil bir durumda herkesin ne yapacağını ve nasıl bir araya geleceğini bilmesidir.

Yerel bir elektrik kesintisi sırasında, ailedeki herkesi eve geri götürmek herhangi bir zorluk yaratmayacak olsa da EMP nedeniyle ulaşım imkanlarının devre dışı kalması ve yaygın şebeke çökmesi senaryolarında eve dönüşün yaya olarak yapılması gerekeceği için oldukça uzun sürecektir.

Aileniz güvende olduğunda, önümüzdeki günler için hazırlık yapma zamanı gelmiş demektir.

Daha Fazla Su Kaynağını Güvence Altına Alın

Elektriğin bir gün içinde geri geleceğinden emin değilseniz, kesintinin ilk saatlerini daha fazla su kabı veya kova doldurmak için kullanmalısınız. Evde bulunan boş damacanalarınızı su ile doldurabilirsiniz.

Ortalama bir damacana 19 litre su alacağı için, bir tanesini doldurmak dört kişilik bir aile için yaklaşık üç günlük suya sahip olacağınız anlamına gelecektir.

Yeterli su deponuz olsa bile, şebekedeki suyu mümkün olduğunca uzun süre kullanmalısınız. Bir süre sonra pompalar pompalamayı durduracak ve musluklarınız akmayacaktır, bu nedenle bundan mümkün olduğunca uzun süre faydalanmak önemlidir.

Karanlık Saatlere Hazır Olun

Güneş ufkun altına inene kadar karartma ışıldak, el feneri gibi aydınlatma cihazlarınızı kullanılabilir hale getirmelisiniz. Elektrik kesintisinin sadece birkaç saat süreceğini düşünüyor olsanız bile, hemen aydınlatma kitinizi kolayca ulaşabileceğiniz bir yere yerleştirip gece için hazırlanmanız faydanıza olacaktır.

Komşularınızı Kontrol Edin

Kesintinin ne kadar sürmesi beklendiğine bakılmaksızın, savunmasız veya yaşlı komşularınızı her zaman kontrol etmelisiniz. Aşırı sıcaklıklarda basit bir elektrik kesintisi bile bazı insanlar için sorun yaratabilir ve eğer yardım edebiliyorsanız kesinlikle yardım etmelisiniz.

Yapmaktan hoşlandığım bir şey de her elektrik kesintisini gerçek bir SHTF senaryosu için bir deneme olarak kullanmaktır. Bu sayede acil durum planlarınızı ve malzemelerinizi değerlendirir ve nerede iyileştirmeler yapılabileceğinizi görebilirsiniz. Unutmayın ki sürekli öz değerlendirme ve iyileştirme, hazırlıkçılar ve hayatta kalma konusunda kendisini geliştirmek isteyenler için çok önemlidir.

1 Beğeni