Birinci Dünya Savaşı, gaz maskelerinin ilk kez yaygın olarak kullanıldığı savaştı. Gaz maskeleri, askerleri ve diğer savaşçıları kimyasal silahlardan korumak için kullanıldı. Ancak, gaz maskeleri atlar için de gerekliydi. Atlar, kimyasal silahlara karşı insanlardan daha hassastır ve gaz maskesi olmadan kimyasal silahlara maruz kalırlarsa ciddi şekilde hastalanabilirler veya ölebilirler. Alman ordusu 22 Nisan 1915 tarihinde Ypres yakınlarında bir klor gazı saldırısı düzenledi. Bu saldırı aynı zamanda bugün ‘kimyasal savaş’ olarak adlandırdığımız şeyin ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Gaz maskeleri hem askerleri hem de atlarını ve köpeklerini bu klor gazı saldırılarından korumak için kullanıldı. Filtreler klor gazı ve fosgen gibi en yaygın kullanılan gazlara karşı koruma sağlıyordu.
Bu gaz savaşının ardından, ‘tarafsız’ Hollanda’da bile askeri yetkililer kendilerini bu tür silahlara karşı savunmak için çalışmaya başladı. Veterinerler de dahil olmak üzere uzmanlar, savunma araçları ve önlemleri geliştirmeye yardımcı olmaları için göreve çağrıldı. Bu çabalar Tek Sağlık yaklaşımına dayanıyordu. Amaç hem insanları hem de hayvanları, yem, su ve gıdaları silah haline getirilmiş gazlardan korumaktı. Arie Klarenbeek (1888 - 1972) ve Veterinerlik Fakültesi’ndeki araştırmacı arkadaşlarından oluşan küçük bir ekip, insanları ve hayvanları hardal gazından korumanın yollarını bulmak için gizli testler yaptılar.
At gaz maskeleri
Ekip, başta atlar, köpekler ve güvercinler olmak üzere askeri hayvanlar için kılavuzlar ve yeni koruyucu ekipmanlar geliştirdi. Buna, daha sonra dünyadaki diğer araştırmacılar tarafından geliştirilecek olan özel bir at gaz maskesi de dahildi. Utrecht Üniversitesi Müzesi’nin Veterinerlik Koleksiyonu, İkinci Dünya Savaşı sırasında üretilen iki at gaz maskesi içermektedir: biri 1940, diğeri 1944 yılına aittir. 1940 modeli 1959’dan beri müze koleksiyonunun bir parçasıdır ve Veteriner Fakültesi Zootekni Enstitüsü tarafından bağışlanmıştır.
Sadece burun için
Tam bir at gaz maskesi burunluk, koşum takımı, solunum hortumu, filtre ve ilgili keselerden oluşur. At gaz maskeleri, tasarımları biraz farklı olsa da temelde insan gaz maskeleri gibi çalışır. At gaz maskeleri tabii ki çok daha büyüktür, ancak - insanlar (veya köpekler) için olan maskelerin aksine - atlar ağızlarından nefes almadıkları için genellikle sadece burnu kapatır. İnsanlar ve köpekler için olan gaz maskelerinin aksine, at gaz maskeleri gözler için de koruma sağlamaz; geliştiriciler atların gözlerinin göz yaşartıcı gaz gibi kimyasallara karşı çok daha az hassas olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Birinci Dünya Savaşı, gaz maskelerinin ilk kez yaygın olarak kullanıldığı savaştı. Gaz maskeleri, askerleri ve diğer savaşçıları kimyasal silahlardan korumak için kullanıldı. Ancak, gaz maskeleri atlar için de gerekliydi. Atlar, kimyasal silahlara karşı insanlardan daha hassastır ve gaz maskesi olmadan kimyasal silahlara maruz kalırlarsa ciddi şekilde hastalanabilirler veya ölebilirler.