Merhaba arkadaşlar, özellikle son depremlerden sonra amatör telsizciliğe olan ilgi arttı ancak sınava nasıl başvuru yapılacağı, hazırlanılacağı veya belgenin nasıl alınacağına dair internet üzerinde derli toplu bir kaynak bulamadım. Dilim döndüğünce sınav sürecini sizlere anlatmaya çalışacağım, yanlış ya da eksikliklerim olursa düzeltirseniz sevinirim.
Amatör Telsizcilik Sınavı, Pixabay
Öncelikle konumuza başlamadan önce AMATÖR TELSİZCİLİK e-SINAV KILAVUZU 2023 içeriğine göre bazı tanımlara bakalım,
Amatör Telsizci Kimdir?
Hiçbir maddi, kişisel veya siyasi çıkar gözetmeden sadece kendi istek ve çabası ile telsiz iletişim teknikleri alanında kendini yetiştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası amatör telsizcilik faaliyetinde bulunmak isteyen ve amatör telsizcilik belgesine sahip olan gerçek kişidir.
e-Sınav Nedir?
Basılı evrak kullanılmaksızın, sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda yapıldığı sınavlardır.
Daha önceden yılda 2 defa Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından belirli merkezlerde çoktan seçmeli şekilde yapılan sınav, 02 Kasım 2020 tarihinden itibaren sürekli ve herhangi bir takvime bağlı olmadan yapılıyor.
Umarım yanlış ya da eksik bilgi vermemişimdir, konuya daha hakim olan kişilerin yorumlarını aşağıda görmek isterim.
Kimler Amatör Telsizci Olabilir?
12 yaşını geçmiş ve kamu hizmetlerinden yasaklanmamış olan her Türk vatandaşı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği uyarınca, gerekli sınavlardan başarılı olarak amatör telsiz operatörü olabilir.
Sınav giriş şartlarına göz atacak olursak;
- Başvuru yapacak adayların en az on iki yaşında olmaları ve karar verme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir.
- Başvurunun, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği” hükümlerine uygun olarak yapılmalı ve KEGM tarafından incelemeye alındıktan sonra kabul edilmiş olması gerekmektedir.
- Adayın başvurusunun KEGM tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
- Adayın e-Sınav için gerekli olan ücreti yatırmış olması gerekmektedir.
- Adayın tutuklu veya hükümlü durumda olmaması gerekmektedir.
Amatör Telsizcilik Sınavına Başvuru Nereden Yapılıyor?
Amatör Telsizcilik e-Sınavı başvuruları, https://www.kiyiemniyeti.gov.tr web adresi üzerinden e-Devlet şifresi kullanarak veya direkt olarak e-Devlet platformu üzerinden elektronik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Başvuruların kabulü, 01/01/2023 tarihi itibariyle sürekli bir biçimde ve herhangi bir takvim sınırlaması olmaksızın devam ediyor.
Dikkat !!!
- On iki yaşını doldurmuş ancak henüz on altı yaşına girmemiş olan adayların başvuruları, bizzat veya posta yoluyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne yapılmalıdır.
- Adli sicil kaydı bulunan kişilerin başvuruları, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından yapılacak adli sicil durumu incelemesine tabi tutulacak ve bu inceleme sonucuna göre değerlendirilecektir.
e-Sınav başvurusunda bulunurken, tercih etmek istediğiniz A/B/C sınıfı amatör telsizcilik belgesini, sınava gireceğiniz il/ilçe bilgisini belirtmek ve biyometrik fotoğraf kullanmak zorundasınız. Benim önerim sınav başvurusu sırasında A/B grubunu seçmenizden yana. Başvuru işlemlerine başlamadan önce bir adet biyometrik fotoğraf çektirmeyi ve fotoğrafçıdan mailinize atmasını rica etmeyi unutmayın
Başvurunuz Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından değerlendirilecek ve e-Sınav başvurusu kabul edildiğini gene https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden kontrol ettikten sonra T.C. kimlik numaranızı kullanarak e-Sınav ücretini yatırmanız gerekecek. Bu ücretin yatırılabilmesi için başvurunuzun kabul edilmiş olması şartı mevcut.
Başvurusu kabul edilen ve e-Sınav ücretini yatıran adaylar için en uygun sınav tarihi ve saati e-Sınav randevu sistemi tarafından otomatik olarak belirlenecek ve SMS ile bildirilecek. Sınava 3 gün kala https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden e-Sınav giriş belgenizi alabilirsiniz. e-Sınav giriş belgesinin, renkli veya siyah-beyaz çıktı olarak alınması gerekiyor.
e-Sınav giriş belgenizde, e-Sınav randevunuz, kimlik bilgileriniz, sınava gireceğiniz e-Sınav merkezi (il/ilçe), bina, salon ve adres bilgileri yer alıyor olacak.
Amatör Telsizcilik e-Sınavları, çoktan seçmeli olarak hazırlanacak toplam 50 soru üzerinden tek oturumda uygulanıyor. Eğer aşağıda verdiğim taktikleri uygularsanız sınavı 10 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Sınav Ücreti Nereye ve Nasıl Yatırılıyor?
Adaylar, e-sınav başvurusu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından onaylandıktan sonra, en geç 30 gün içerisinde 240 TL’lik e-Sınav ücretini ödemekle yükümlüdürler. Bu ödeme, MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan Döner Sermaye İşletmesine T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası veya Türkiye Halk Bankası aracılığıyla yapılabilecektir. Ödemeyi ATM, mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirebilirler. Ayrıca, https://odeme.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden de tüm banka kartları ile ödeme yapma imkanı bulunmaktadır. Ancak, unutmayın ödeme işlemi sadece e-sınav başvurusu KEGM tarafından onaylanan adaylar tarafından gerçekleştirilebilir.
Kısaca
- Eğer bir adayın sınav başvurusu kabul edildiyse, adayın e-Sınav ücretini en geç 30 gün içinde ödemesi gerekiyor. Bu süre zarfında e-Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları ne yazık ki iptal ediliyor.
- Yanlış ya da adaya ait olmayan T.C. kimlik numaraları ile yapılan ödemelerde, adayın başvurusu geçersiz sayılıyor ve MEB herhangi bir sorumluluk kabul etmiyor.
- Eğer bir aday sınav randevusu aldıysa ve sınava girmeme kararı alırsa, ödediği ücreti geri isteyemiyor. Ayrıca, başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların bu konuda yapacakları başvurular kabul edilmiyor.
Sınava Nereden Hazırlanmalı
Ben TRAC İzmir Şubesi Amatör Telsizcilik Sınavlarına Hazırlık Videoları: Sınavı Geçebilmek İçin İdeal Kaynak konusundaki videoları izledim, üzerine de bir defa da aşağıdaki soru bankalarında yer alan soruları çözdüm;
- A-B- SINIFI ĠġLETME SORU BANKASI
- A-B SINIFI ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER SORU BANKASI
- A-B- SINIFI TEKNĠK SORU BANKASI
Sınavda Puanlar Nasıl Hesaplanıyor?
Adayların sınavlarda verdikleri doğru yanıtların sayısı belirlenip bu sayıya dayanarak 100 üzerinden bir değerlendirme yapılıyor. Başarı puanını hesaplamak için; [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılıyor.
Fizik bölümünde lisans diploması olan adaylar teknik sorulardan muaf sayılıyor ancak bu durumu belgelemeleri isteniyor. Bu adaylar için: [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 70]. Bu formülün sonucuna ek olarak 30 puan eklenerek adayın puanı hesaplanıyor.
Adaylar, A ve B sınıfı sorularında en az 75 puan alırlarsa A sınıfı belge alabilecekler, 60 ile 74 puan arası alanlar ise B sınıfı belge alabilecekler. C sınıfı sorular için ise en az 60 puan alan adaylar C sınıfı belge kazanabilecekler. A sınıfı belge alabilmek için 38 soruya doğru yanıt vermeniz gerekiyor, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmediği için cevabını bilmediğiniz ya da arada kaldığınız soru olursa işaretlemeniz sizin faydanıza olacaktır.
Sınav Sonuçları
Adaylar, sınav sonuçlarını iki farklı yöntemle öğrenebiliyorlar. İlk olarak, sınav merkezinde yer alan sonuç açıklama cihazı (kiosk) üzerinden sonuçlarına bakabilir, ikinci olarak, sınav oturumu sona erdikten sonra https://esinav.meb.gov.tr/ web sitesini ziyaret ederek sonuçlarını kontrol edebilirler.
Ben sınava girdiğimde aynı salonda çok sayıda ehliyet ve kalfalık / ustalık sınavı adayı vardı (belki de tek amatör telsizcilik sınavı adayı bendim), salondan en erken (7 dakika içinde ) çıkan aday olduğum için hızlıca boş olan kiosktan sonucumu kontrol ettim.
Peki Sınavdan Sonra Ne Yapmalı? Kartınızı Nasıl Teslim Alacaksınız?
Gerekli puanı elde eden adaylar için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından birkaç gün içerisinde kart ücreti için bir borçlandırma işlemi gerçekleştiriliyor. Başarılı olan adayların borçlarını KEGM’nin E-hizmetler sayfasında bulunan “Telsiz İşletme Müd. Borç Sorgulama” menüsünden T.C. kimlik numaraları ile sorgulayıp kart borçlarını ödemeleri gerekiyor.
Kart borcu ödendikten sonra, adaylar KEGM’nin E-hizmetler sayfasındaki “e-Çağrı İşareti Alma” menüsünden boş olan çağrı işaretlerinden kendilerine en uygun olanı seçebilirler. Çağrı işareti tahsis edildikten sonra, adaylar KEGM’nin E-hizmetler sayfasında bulunan “Belge Oluşturma” menüsünden çağrı işaretini görüntüleyebilir ve kullanmaya başlayabilirler. Amatör Telsizcilik belgeleri elde edilene kadar, adayların belgenin çıktısını yanlarında taşımaları gerekiyor.
Çağrı işaretinizi seçtikten sonra amatör telsizcilik belgeniz basılıp ve başvuru sırasında belirttiğiniz adrese gönderiliyor.