Merhaba ben sizin Kült TV kanalından tanıdığınız Teoman. Postapokaliptik blog üzerindeki bu ilk yazımda sizlere en uygun fiyatlarla nasıl hazırlıkçı olabileceğinize dair kendi tecrübelerimden edindiğim bilgileri paylaşacağım.
İster bir salgına, ister küresel elektrik kesintisine, ister toplumsal kaosa isterseniz bir dünya savaşına hazırlanıyor olun. Temel gereksinimler genelde fazla değişmez. Her şeyden önce vücudunuzu ve bulunduğunuz çevreyi iyi tanıyın her nerede yaşıyorsanız önce çıkıp etrafınızı gezin ve basit bir harita oluşturun nerede ne var olası bir kaos durumunda hangi yollar sizin için muhtemel güvenli yollardır. Sonrasında kendinize daha tenhada güvenli bir alan belirleyin. (Bu madde şehirlerde yaşayanlar için daha geçerli ve önceliklidir.) Evinizden güvenli alanınıza sırt çantanız ( Ortalama 15 KG olacaktır. ) ile yürürseniz ortalama ne kadar sürede yol alabilirsiniz? Burada altın kural şu Güvenli ortalama 6 saatlik yürüyüş menzilinden uzaksa yanınızda ona göre su yiyecek ve ekipmanınızın bir kısmını bulundurmalısınız. 6 saatten kısa bir süre gibi gelse de kaotik bir durumda muhtemel olaylar yahut farklı sebeplerden ötürü yol ve sürenin çok daha fazla uzama olasılığı vardır. Hareket halinde tehlikelere açık olacağınızı unutmayın. Temel ikmal malzemelerinizi güvenli alanınızda plastik kaplarla toprağa gömebilirsiniz. Bu en etkili yöntemdir. Çevremizi tanıdık, güvenli alanımızı belirledik sıra geldi alışveriş listesine. Malum Türkiye'de yaşıyoruz. Çoğumuzun hayat standartları, yaşadığı evler aşağı yukarı belli. Üzülerek ve iç çekerek daha da netleştirmek gerekirse alım gücümüz düşük ve filmlerde izlediğimiz gibi müstakil evlerde oturamıyor bir çoğumuz.
Ben hazırlıkçılığa ilk başladığımda bir firmada beyaz yaka olarak çalışıyor, İstanbul'un en kalabalık semtlerinden Kadıköy'de 1+1 dairede ikamet ediyordum. Ancak şansım yıllar yılı kampçılıkla ilgilendiğim için pek çok temel ekipmana sahiptim. Benim yaptığım ilk iş hangi malzemeleri alacağımı belirleyerek bir bütçe oluşturmak oldu. Sonrasında yatak odamın bir köşesine hazırlık dolabı yerleştirmek oldu. Dolaba öncelikle beni 15 gün idare edecek kadar konserve ve su koydum (sular sığmadı bir kısmını terasta güneş görmeyen bir brandanın altında tuttum) sonrasında hazırlık için edindiğim ekipmanları burada depoladım. Her ay belirlediğim bir şeyleri satın aldım. Şimdi alışveriş listemizi yapalım sonrasında bunu kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Ayrıca yazıyı yayınlanmasının üzerinden bir kaç yıl geçtikten sonra okuyacak arkadaşlarda olacaktır diye tahmin ediyorum. Fiyatlar sürekli değiştiği için para birimini euro olarak kullanacağım.
- TAKTİK SIRT ÇANTASI ( 50 EURO )Ortalama 40 litrelik taktik sırt çantası işinizi fazlasıyla görecektir. Taktik çantanın özelliği dışarısında farklı ekipmanları asmak için uygun bağlama aparatları ve hareket halinde sırtınızdan kaymaması için özel olarak dizayn edilmiş olmasıdır.
- ÇADIR ( 75 EURO )Çadır alırken dikkat etmeniz gereken kumaşının su geçirmezlik özelliğidir. hemen her çadırda su geçirmez yazsa da aslında her çadır su geçirir. Su geçirmezlik birimi kumaşlarda dpi olarak belirtilir. Alt tabanı en az 8000 dpi dış katmanı en az 4000 dpi olan bir çadır işinizi görecektir. Bir başka hususta pollerinin alüminyum olmasıdır. Plastik yahut fiber pollü çadırlar rüzgarda dirayet göstermemektedir.
- UYKU TULUMU ( 25 EURO )Ülkemizin çoğu yerinde genellikle aşırı hava şartları olmaz. - 6 derce confort sıcaklığı olan bir uyku tulumu işinizi görecektir. Bu arada bu derece - 6 dercede konfor içinde uyursunuz demek değil, hava o sıcaklığa düşerse sabaha kadar titrersiniz ancak hipotermiden ölmezsiniz demektir. :) Bahse konu tulum Kars gibi düşük hava sıcaklıklarının olduğu bölgelerde ki hazırlıkçılara uygun değildir. O bölgelerde ki arkadaşlar daha profösyönel tulumlar tercih etmelidir.
- ŞİŞME MAT ( 56 EURO )İyi bir uyku vücudunuzun dinlenmesi için çok önemlidir. Dirençli bir vücut hayatta kalmanın 3 sac ayağından birisidir.
- BIÇAK ( 14 EURO )En önemli hayatı idame ekipmanı desek yeridir. Avlanmaktan ateş yakmaya barınak kurmaya kadar her konuda işlevseldir.
- BALTA ( 6 EURO )
- Hemen her nalburda bulabileceğiniz bu ucuz hafif ve basit testereler hiç ummadığınız anlarda yardımınıza yetişir. Ben kendi katlanır testeremi dönemin bir milyoncusundan 7 TL'ye 2014 senesinde almıştım ve halen aktif olarak kullanmaya devam ediyorum.
- YEMEK POTU ( 40 EURO )İçerisinde hem yemeğinizi pişirip hem içmek istediğiniz suları kaynatarak güvenli hale getirebileceğiniz hafif, küçük ve dayanıklı bir pişirme seti
- SU MATARASI ( 10 EURO )Tüm canlılar için hayati olan suyu taşıyabileceğiniz sağlam bir matara mutlaka edinmelisiniz.
- SU FİLTRESİ ( 20 EURO )
- OUTDOOR ÇATAL BIÇAK KAŞIK TAKIMI ( 6 EURO )
- CEP OCAĞI ( 5 EURO )Yemeklerinizi pişirmenize, suyunuzu kaynatmanıza bir şeyleri ısıtmanıza delmenize yardımcı olan bu ocak oldukça küçük ve kullanışlıdır. Kendi ocağımın markası Lixada fotoğrafta olanla aynı. Nerdeyse 12 senedir kesintisiz kullanıyorum ve bir sorun yaşamıyorum. Bir püf nokta paylaşmam gerekirse bu ocaklar vidalı kartuşlarla kullanılıyor ben en küçük 80 gramlık kartuşları tercih ediyorum hafif ve küçük oluyor. Bana ortalama 7 gün yetiyor. Daha büyük kartuşlar uzun süre gitse de pratik olmuyor.
- DİKİŞ SETİ ( 1.5 EURO )Arazide hemen her şey çok çabuk yıpranır. bu küçük setle yırtılan malzemelerinizi hızlıca tamir edebilirsiniz. Bir defasında Likya Yolu'nu yürürken çadırım çantamın dışında asılıydı ve sarp bir yerde keskin bir dala takılarak tüm kılıfı boydan boya yırtıldı. Pollerin yere dökülmesi ile durumun farkına vardım. Fazla dikiş bilgisi olmayan biri olarak gelişi güzel şekilde çadırın kılıfını onarmıştım. Bahse konu çadır günümüzde kıymetli arkadaşım Egemen İZMİRLİ tarafından halen aktif olarak kullanılmakta ve dikişli çanta gayet sağlam şekilde görevini yerine getirmeye devam etmektedir.
- YAĞMURLUK ( 2 EURO )
- SOLAR ŞARJ & POWERBANK ( 250 EURO )Doğada ki enerji ihtiyacınızı hareket halindeyken dahi karşılayabilecek güzel bir teknoloji. Fiyat biraz yüksek gibi görünse de sonuna kadar hak ediyor. Çok daha ucuza olanları da var bende başta ucuz olanları aldım. Ancak hiç verim alamadım fotoğrafta gördüğünüz Bigblue'nin 28 watt değerinde ki ürününü 10.000 MAH bir powerbankla kullanıyorum. Fazlasıyla yeterli oluyor.
- EL FENERİ ( 4 EURO )Güneş battığında yahut karanlık bir yere girdiğinizde olmazsa olmazdır. UV özelliğinin olmasına dikkat edin.
- MİNİ RADYO ( 3 EURO )Acil durumlarda elektriklerle birlikte TV yayınları da hızlıca kesilecektir. Bu küçük radyolar etrafınızdan haber almanızı sağlar.
Yorumlar
📩 Postapokaliptik.com’daki yeni içeriklerden anında haberdar olmak ister misin? Blogumuzun yan tarafındaki iletişim formuna "Mail almak istiyorum" yazarak mail listemize dahil olabilir, yeni içeriğimizi girdiğimiz anda mail kutundan okuyabilirsin! Spam yapmayacağımıza söz vermekle birlikte dilediğin zaman listeden çıkabileceğini de hatırlatırız. 🔥